top of page

A je to za nami...


Skončil sa rok 2017 a s ním aj náš projekt Rozprávky pre najmenšie škôlky 2017.

Vďaka Fondu na podporu umenia sme mohli navštíviť 22 materských škôl v Banskobystrickom kraji.

Najazdili sme 1966 km a naše predstavenie Drevená krava videlo 337 detí.

"Nie je to málo...?" vravíte si teraz.

Áno je.

Ale o to nám hlavne šlo.

Navštíviť tie najmenšie škôlky.

Škôlky s najmenším počtom detí a ukázať deťom (ktoré ešte nikdy nevideli a možno už ani neuvidia) bábkové divadlo s ozajstnými drevenými bábkami.

Ukázať im, čo to vlastne bábkové divadlo je. Ukázať im bábky zblízka, dať im možnosť dotknúť sa bábky rukou, ba dokonca si ich aj vyskúšať... a aspoň na chvíľku sa stať bábkohercom.

Porozprávať sa s nimi o divadle, bábkach, rozprávkach a na chvíľku nahliadnuť aj "za oponu", tam kde sa hoci kto len tak ľahko nedostane, do "našej kuchyne".

Má to zmysel?

Túto otázku sme si dávali aj my... a pár krát sme aj pochybovali, keď nás v škôlke vítali spôsobom, že nám robia láskavosť, že vôbec u nich môžeme hrať...

Ale pre pani učiteľky sme to iste nerobili.

A pri pohľade na žiariace detské oči, ktoré niečo takéto.... pohybujúce sa postavičky... a dokonca v 3D a v super kvalitnom a vysokom rozlíšení... videli po prvý krát, som presvedčený, že to zmysel malo.

Bolo skvelé prísť do škôlky a pocítiť radosť už od dverí. Radosť, že prišlo D I V A D L O.

Veľké divadlo do malej škôlky, do našej malej dedinky...

Bola radosť pozerať sa a debatovať s deťmi o divadle, pozrieť si výtvarné diela, ktoré po predstavení tvorili, pozrieť sa ako sme my a naše bábky vyzerali v očiach detí, počúvať ich, ako debatujú o tom, čo práve videli... Bola to radosť aj pre nás.

A preto chcem ešte raz poďakovať ľuďom z Fondu na podporu umenia, že nám pomohli zapáliť plamienky v očiach detí. Že sa našli ľudia, ktorí si tak ako my myslia, že rozprávka a pôvodné bábkové divadlo je pre deti dôležité a našli financie na to, aby sme sa mohli vydať na cesty....

Rozprávky pre najmenšie škôlky 2017 sú za nami, ale ja už teraz viem, že to nebol koniec....!

Už teraz Vám môžem s radosťou oznámiť, že aj tento rok sa vydáme na cesty po divadlom zabudnutých dedinkách a prinesieme zas klasické bábkové divadlo na miesta, kde ešte nebolo, alebo kde na neho už zabudli.

Vivat, Rozprávky pre najmenšie škôlky 2018


Posledné príspevky
Sledujte naše stránky
  • 01-512.png
bottom of page